Welkom in 2021

Het Nederlands Silent Film Festival vindt plaats van 7 t/m 10 januari 2021. Deze vierde editie is, vanwege alle maatregelen, alleen via een speciale livestream te volgen.

Tijdens NSFF 2021 zijn de laatste silent film restauraties en herontdekte scènes te bewonderen. Dat de silent film niet gaat over trage, knullige zwart-wit films bewijst ook deze editie weer. Onze publiekstrekker Slapstick Saturday biedt dit jaar veel, heel veel Laurel & Hardy (iets meer Laurel dan Hardy zelfs!) inclusief het grootste taart-gooi-gevecht dat ooit op film is vastgelegd. In de solofilm van Stan Laurel, DETAINED (1924), is een herontdekte scène terug in de film geplaatst, nadat deze in 2017 werd teruggevonden in het Fries Film Archief.

Ook hebben we de meest recente restauratie van THE LOST WORLD (1925), gebaseerd op het boek van Arthur Conan Doyle (de schrijver van onder andere Sherlock Holmes), een programma over de geschiedenis van de Italiaanse comedy (‘ITALIAANSE COMEDY 101’), een lezing van Chaplin-biograaf David Robinson, een ode aan de vorig jaar overleden animator Richard Williams en zijn we getuige van het dagelijks leven tussen 1897 en 1902 in de nieuwe compilatie THE BRILLIANT BIOGRAPH, samengesteld door Eye Filmmuseum. Het festival wordt op donderdag 7 januari geopend met een unieke co-productie tussen het NSFF en het Bristol Slapstick Festival!

Gezien het feit dat al onze bezoekers thuis via de livestream zullen kijken, maakt het NSFF een virtuele tour door het Nederland van honderd jaar geleden; elk programma wordt voorafgegaan door een stedenfilm van de Nederlandse filmpionier en oprichter van Haghe Film, Willy Mullens.

Zoals vertrouwd worden alle films live muzikaal begeleid door internationaal gerenommeerde musici.

Namens het hele team wens ik u een prachtig festival toe!

Daan van den Hurk
Director Nederlands Silent Film Festival