24 maart 2019: SEVEN YEARS BAD LUCK

Op zondag 24 maart 2019, aanvang: 19:30 uur, presenteert het NSFF het special event ‘SEVEN YEARS BAD LUCK’. Op deze avond, in het inmiddels vertrouwde Pand P in Eindhoven, worden twee silent comedies vertoond – en uiteraard live muzikaal begeleid, namelijk door het NSFF Trio, bestaande uit Daan van den Hurk (piano), Bart Soeters (bas) en Frank van der Star (drums). Kortom: een soort reprise van Slapstick Saturday, maar dan op zondag, voor iedereen die niet tot januari wil wachten.

 

Hoofdfilm: SEVEN YEARS BAD LUCK (1921)

De hoofdfilm van de avond is de Amerikaanse silent film SEVEN YEARS BAD LUCK van Gabriel-Maximillien Leuvielle, beter bekend onder zijn artiestennaam Max Linder. De Fransman maakte furore in Amerikaanse films, wat hem de bijnaam ‘De Eerste Internationale Filmster’ opleverde.

In de film komt Max, nog halfdronken, zijn bed uit wanneer hij door een hard geluid wakker is gemaakt. Zijn bediende probeert hem er nog van te overtuigen dat de dienstmeid een zakdoekje heeft laten vallen, maar dan blijkt het de spiegel te zijn die is gebroken.

Na een prachtige ballet-achtige scène, waarbij de kok Max’ spiegelbeeld speelt, arriveert de nieuwe spiegel. Helaas breekt die ook in stukken en is Max gedoemd tot zeven jaar ongeluk, oftewel seven years bad luck.

In 2015 werd de film vertoond op het Bristol Slapstick Festival. Lees hier de recensie.

 

David Robinson over Max Linder en SEVEN YEARS BAD LUCK:
‘Max Linder was the cinema’s first international comedy star, and a prodigious inventor of gags and routines that have continued to enrich every comedian’s repertoire. Yet his reputation was eclipsed by the horror of his death in an apparent double suicide with his young wife. As a result of the taint of mystery and scandal, he was practically eliminated from film history for four decades, until his daughter Maud – who as a baby was in her parents’ suicide room – set out to reclaim his name and to rediscover his films. It is Maud Linder (who died in 2017 at the age of 93) we have to thank for the reclamation of the film we shall see today. He called this film Seven Years Bad Luck. Max’s personal bad luck lasted longer, but our happy rediscovery of him may now make some posthumous recompense.’

 

Voorprogramma: THE HIGH SIGN (1921)

Max Linder wordt voorafgegaan door THE HIGH SIGN van Buster Keaton. A comic of a weird secret society which will turn your theatre into a merry lodge of mirth, oftewel: deze komedie over een stelletje dubieuze figuren zal je bioscoopzaal omtoveren in een dolle boel. Op deze manier werd THE HIGH SIGN aangekondigd, de eerste film waar Keaton de volledige zeggenschap over had.

Helemaal tevreden met het eindresultaat was hij niet, en liet de film daarom een jaar op de plank liggen. Nadat THE HIGH SIGN voltooid was, maakte hij ONE WEEK en bracht deze als eerste uit.

In de film wordt Buster ingehuurd door een geheim crimineel genootschap om een wanbetaler om te brengen. Deze August Nickelnurser (een geweldige naam voor een wanbetaler) heeft echter een dochter, die Buster tegelijkertijd inhuurt, maar voor het tegenovergestelde: namelijk om haar vader te beschermen.

 

Bestel de laatste tickets voor dit special event via onze Ticketpagina.

Heeft u een sponsorticket van het NSFF 2019? Dan is dit special event voor u gratis toegankelijk!