Zondag

12 januari 2020
Pand P (Leenderweg 65, 5614 HL Eindhoven)

De vierde en laatste dag van het NSFF staat in het teken van familie, Chaplin, masterclasses, silent films die in Nederland zijn opgenomen, en hét ultieme science fiction meesterwerk van Fritz Lang.

Mocht je van ver komen, dan kun je als festivalbezoeker tussen 8 en 13 januari 2020 voordelig overnachten in The Student Hotel. Gebruik de promocode SILENTFILM bij het reserveren van een hotelkamer voor 10% korting!

 

11:30 uur
LEZING & MASTERCLASS
Daan van den Hurk

Zoals ieder jaar houdt Daan van den Hurk (filmpianist en directeur van het NSFF) een lezing over silent film – en de muzikale begeleiding in het bijzonder. Niet alleen de geschiedenis van de rol van muziek in de silent film traditie, de kunst van improvisatie, en de silent film bladmuziek, komen aan bod.

Want na de theorie volgt de praktijk. Na de lezing geeft hij een LIVE masterclass waarbij het publiek kan zien hoe de begeleiding er achter de piano, in een volle zaal, met een geluidloze film op het doek, aan toe gaat.

De lezing & masterclass is gratis toegankelijk!

 

 

14:30 uur
CHAPLIN VOOR DE HELE FAMILIE

Het behoort tot de missie van het NSFF: ‘Het is belangrijk om nieuwe generaties te laten zien en beleven dat de silent film geen primitieve voorloper van de hedendaagse bioscoopfilm is, maar juist een unieke, opzichzelfstaande kunstvorm.’
Vandaar onze familievoorstelling op zondagmiddag, ‘CHAPLIN VOOR DE HELE FAMILIE’, waarbij iedere bezoeker onder de 18 de helft van de prijs betaalt.

Er worden maar liefst drie films van Charlie Chaplin vertoond:

KID AUTO RACES AT VENICE
USA, 1914
11 minuten
Regie: Henry Lehrman
Cast: Charlie Chaplin, Gordon Griffith, Henry Lehrman

THE VAGABOND
USA, 1916
34 minuten
Regie: Charlie Chaplin
Cast: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell

THE IMMIGRANT
USA, 1917
30 minuten
Regie: Charlie Chaplin
Cast: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell

 

 

 

16:30 uur
DE BERTHA

NL, 1914
32 minuten
Genre: Drama/Thriller
Regie: Louis H. Chrispijn
Cast: Annie Bos, Charles Gilhuys

DER GEHEIMNISVOLLE CLUB
D, 1913
39 minuten
Genre: Drama/Thriller
Regie: Joseph Delmont
Cast: Fred Sauer, Ilse Bois, Joseph Delmont

Zoals altijd komen ook silent films van Nederlandse makelij aan bod – of films die in Nederland zijn opgenomen. Om 16:30 uur staat er een double bill op het programma, te beginnen met DE BERTHA. Een spannend verhaal over een schip dat op het punt staat te ontploffen, een speciale ‘telegraafmachine’, en een ontluikende liefde.

Daarna is het de beurt aan het Duitse DER GEHEIMNISVOLLE CLUB (DE GEHEIME CLUB) dat in Nederland werd gedraaid. Een even spannend verhaal over een oplichtersbende, die hun eigen dood in scène zetten om geld van de verzekering op te strijken. Als hoogtepunt is er een achtervolging door de Rotterdamse grachten; een soort Amsterdamned avant la lettre, maar dan door 010 in plaats van 020.

 

 

19:30 uur
METROPOLIS

D, 1927
153 minuten
Genre: Science fiction
Regie: Fritz Lang
Cast: Alfred Abel, Brigitte Helm, Gustav Fröhlich

Geen Star Trek, Terminator, Blade Runner, Total Recall, de videoclip van ‘Radio Ga Ga’ van Queen, The Matrix, en het uiterlijk van C-3PO zonder METROPOLIS. Het science fiction meesterwerk van Fritz Lang inspireerde en inspireert tot op de dag van vandaag talloze schrijvers en filmmakers. Wil je zelf meemaken waar jouw favoriete regisseurs de mosterd vandaan haalden, kom dan naar de afsluiter van het festival, die LIVE muzikaal wordt begeleid door het NSFF Trio (piano, bas, drums), o.l.v. Daan van den Hurk.