Zaterdag

13:30 Programma 3: Van Eigen Bodem

Sinds de uitvinding van de film werd er meteen volop mee geëxperimenteerd. Ook hier in ons eigen land. In navolging van de Avant Garde Afternoon van vorig jaar, staat dit programma in het teken van experimentele films en non-fictie, geproduceerd in Nederland of door Nederlanders.

Als we aan oude, stille films denken is Nederland misschien niet het eerste land waar je aan denkt, maar er zijn prachtige juweeltjes geproduceerd op eigen bodem. Pianist Anne-Maartje Lemereis is gefascineerd door de analoge manier waarop in deze oude films met effecten, camerapositie, licht en beweging geëxperimenteerd wordt en vertaalt dit naar de piano. Van het verrassende ‘Nul Uur Nul’ tot het meditatieve ‘Entstehung’ en zelfs een camera bevestigd aan een molenwiek in ‘Molens’; laatje verrassen door deze bloemlezing van eigen bodem.

 

 

MINIATUREN (NL, 2018)

Anne-Maartje Lemereis, 4’16”

NUL UUR NUL (NL, 1928)

Andor von Barsy, Simon Koster, Otto van Neijenhoff 14’54”

PHILIPS GLASFABRIEKEN (NL, 1922)

Otto van Neijenhoff, Willy Mullens 8′

MOLENS (NL, 1928)

Regisseur onbekend 4′

ENSTEHUNG VON WIRBELN BEI IN WASSER BEWEGTEN KORP (DE/NL, 1925)

Oskar Tietjens 16’54”

 

STRAND (NL, 1931)

Jan Teunissen 7′

 

 

 

Muzikale begeleiding: Anne-Maartje Lemereis

 

15:00 Lezing 2

Door: Elif Rongen van het EYE Filmmuseum

Elif Rongen is curator stille film van het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Zij is zeer nauw betrokken bij de restauratie van FRAGMENT OF AN EMPIRE. Tijdens deze lezing vertelt ze over de film, de achtergronden en het tijdsbeeld, maar laat ze ook zien hoe de restauratie in zijn werk is gegaan.

Deze lezing is gratis toegankelijk!

 

 

 

16:00 Programma 4: Elif’s Choice

FRAGMENT OF AN EMPIRE (SU, 1929)

Friedrich Ermler 110′

Elif Rongen is curator stille film van het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Uiteraard heeft zij een enorme kennis van de collectie van EYE, dus ook van alle geheimen die er huizen en daarom geeft het NSFF Elif jaarlijks een programma om naar eigen keuze in te vullen. Vorig jaar werden we verrast met de leuke avonturenfilm FILIBUS. Dit jaar is de keuze gevallen op het Russische avant garde drama FRAGMENT OF AN EMPIRE.

Fragment of an Empire (De man die zijn geheugen verloor) wordt gezien als een van de juwelen onder de Russische stille cinema. In de Eerste Wereldoorlog verliest soldaat Filimonov zijn geheugen. Tien jaar later herinnert hij zich opeens weer wie is, en reist naar zijn bekende Sint Petersburg dat na de Russische revolutie onherkenbaar is veranderd.

De film is recentelijk gerestaureerd door EYE Filmmuseum, Gofilmofond of Russia en San Fransisco Silent Film Festival. Eerder verloren gewaande zijn scenes opnieuw toegevoegd, waardoor de film sinds lange tijd weer in zijn geheel kan worden vertoond. Eén van de meest bijzondere scènes is sequens waarin Filimonov zijn geheugen terugkrijgt en een visioen heeft van Jezus met een gasmasker.

De componist Vladimir Deshevov componeerde een prachtige en spannende originele score voor deze film, die sinds 1929 niet meer live is uitgevoerd! Tijdens het festival wordt de film live begeleid met deze originele score van Deshevov, gereconstrueerd en uitgevoerd door Daan van den Hurk (piano).

Een must see voor de echte silent film buffs, filmstudenten en -wetenschappers, alle liefhebbers van avant garde én van de muziek van Shostakovic en Prokofiev, waar de film score van Deshovov zeker aan doet denken.

Bezoekers van de film wordt zeker aangeraden om 15:00 de lezing van Elif Rongen over deze film te bezoeken. Deze lezing is gratis toegankelijk! De film zelf zal kort worden ingeleid door director van het San Fransisco Silent Film Festival Rob Byrne.

 

Bestel hier vast uw tickets

 

 

18:00 Festival Diner

Reserveren kan via Pand P

 

20:00 Programma 5: Slapstick Saturday

 

Bestel hier vast uw kaarten!

De Slapstick Saturday is het grootste event van het festival. Een avondvullend programma met films van een paar van de grootste comedians uit het stille tijdperk: Charlie Chaplin, Charley Chase en Buster Keaton. Klik hier voor het volledige programma!

 

Programma:

 

(c) Lobster Films

Charlie Chaplin in:

THE CURE (USA, 1917)

Charlie Chaplin

Live muzikale begeleiding: Maud Nelissen (piano)

 

Charley Chase in:

DOG SHY (USA, 1926)

Leo McCarey 23′

Live muzikale begeleiding: Meg Morley (piano)

 

~PAUZE~

 

 

(c) Lobster Films

Buster Keaton in:

COLLEGE (USA, 1927)

James W. Horne 66′

 

 

 

 

 

 

 

Met live begeleiding van het NSFF Trio bestaande uit Daan van den Hurk (piano), Bart Soeters (bas) en Frank van der Star (drums)