Zaterdag

11 januari 2020
Middagprogramma: Pand P
 (Leenderweg 65, 5614 HL Eindhoven)
Avondprogramma: Parktheater Eindhoven (Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven)

De derde dag van het Nederlands Silent Film Festival staat in het teken van kleur, mysterie, en de gulle lach. ‘s Middags vertonen we een selectie van kleurrijke films, onthult Elif Rongen-Kaynakçi de identiteit van ‘Cunégonde’, en ‘s avonds is het tijd voor het jaarlijkse hoogtepunt van het festival: Slapstick Saturday.

Mocht je van ver komen, dan kun je als festivalbezoeker tussen 8 en 13 januari 2020 voordelig overnachten in The Student Hotel. Gebruik de promocode SILENTFILM bij het reserveren van een hotelkamer voor 10% korting!

 

14:00 uur
FANTASY OF COLORS

Het is een misverstand dat alle silent films per definitie zwart-wit waren. Er werd juist volop geëxperimenteerd met kleur, door middel van uiteenlopende technieken. De middagvoorstelling FANTASY OF COLORS bestaat uit een brede selectie kleurrijke korte films, om te laten zien hoe de filmmakers toen al op inventieve wijze kleur toevoegden. Onder andere oer-Hollandse taferelen, komedies en droomverbeeldingen passeren de revue.

Alle films en fragmenten worden LIVE muzikaal begeleid door Anne-Maartje Lemereis (piano).

 

 

16:00 uur
LEZING: ‘WIE WAS CUNÉGONDE?’
Elif Rongen-Kaynakçi

Rond 1912/1913 werden er silent comedies gemaakt door het Franse Société Lux met het personage Cunégonde in de hoofdrol. In de films die bewaard zijn gebleven speelt dezelfde actrice ofwel een rebelse dienstmeid, ofwel een nog rebelsere echtgenote. De identiteit van de actrice was lang een mysterie. Tot nu!

In de lezing ‘WIE WAS CUNÉGONDE?’ legt Elif Rongen-Kaynakçi (Curator Silent Film van EYE Filmmuseum) stap voor stap uit hoe ze achter de naam van de actrice is gekomen. Er wordt veel beeldmateriaal vertoond, inclusief de Cunégonde films, die behoren tot de Desmet Collecte van EYE.

Ontdek het fascinerende verhaal van een mysterieuze vrouw die in haar tijd internationale allure genoot, om daarna langer dan een eeuw in de vergetelheid te raken. Alle Cunégonde comedies worden vertoond, en LIVE muzikaal begeleid door Meg Morley (piano). Kortom: het perfecte opwarmertje voor Slapstick Saturday.

 

 

20:30 uur
Slapstick Saturday

Wegens de overweldigende belangstelling is het NSFF-onderdeel Slapstick Saturday uit zijn jasje gegroeid. Tijdens de vorige editie zat de zaal zó vol dat dit jaar is gekozen om het programma tijdens NSFF 2020 te verhuizen naar de Philipszaal van het Parktheater Eindhoven (Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven).

De overige programma’s vinden zoals altijd plaats aan de Leenderweg in Pand P, dus let goed op!

Slapstick Saturday wordt live muzikaal begeleid door het NSFF Trio, o.l.v. Daan van den Hurk.

 

ANGORA LOVE
USA, 1929
22 minuten
Regie: Lewis R. Foster
Cast: Stan Laurel, Oliver Hardy, Harry Bernard, Charlie Hall, Edgar Kennedy

Laurel en Hardy maken hun debuut op Slapstick Saturday! In ANGORA LOVE krijgt het silent film duo te maken met een geit die hen overal achtervolgt, tot aan hun slaapkamer aan toe. Het dier eet alles op wat het tegenkomt en zelfs Hardy’s broek moet eraan geloven. Ze proberen de geit te verstoppen voor de huisbaas, die ‘de geit krijgt’ (get the goat, oftewel: geïrriteerd raakt) door de herrie en de stank. De plot van ANGORA LOVE werd een jaar later nog eens dik-en-dunnetjes overgedaan in LAUGHING GRAVY (1930), dit keer met een puppy in plaats van een geit.

 

WHAT PRICE GOOFY?
USA, 1925
25 minuten
Regie: Leo McCarey
Cast: Charley Chase, Katherine Grant, Lucien Littlefield, Jane Sherman, Noah Young

Charley Chase is na DOG SHY – die vorig jaar op het festival werd vertoond – terug op Slapstick Saturday. In WHAT PRICE GOOFY? is Charley getrouwd met een vrouw die haar jaloezie moeilijk in toom kan houden. Daarbij heeft ze ook nog eens vriendinnen die Charley overal in de gaten houden. Als hij bezoek krijgt van een professor van Harvard – ook een vrouw! – en zij haar nachtjapon laat slingeren, moet hij alles op alles zetten om dit voor zijn vrouw te verbergen.

 

SAFETY LAST!
USA, 1923
74 minuten
Regie: Sam Taylor, Fred Neymeyer
Cast: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother, Westcott Clarke, Noah Young

De hoofdfilm van de avond is SAFETY LAST van Harold Lloyd. Lloyd was naast Chaplin, Keaton en Laurel & Hardy een van de grootste silentfilmmakers van zijn tijd, en de scène waarin hij tegen een gebouw oploopt en aan de wijzerplaat van de klok blijft hangen, is een van de beroemdste beelden uit de filmgeschiedenis.

In de film werkt Lloyd in een warenhuis, wanneer zijn baas een beloning uitlooft voor degene die een goede publiciteitsstunt kan verzinnen. Lloyd schuift zijn beste vriend naar voren, die als bijnaam ‘human fly’ heeft. Dat is niet voor niets: hij kan moeiteloos tegen gebouwen oplopen.

De human fly heeft echter buiten de politie gerekend, die nog een appeltje met hem te schillen heeft. Lloyd wordt min of meer gedwongen om alvast te beginnen en naar de eerste verdieping te klimmen. De bedoeling is dat de human fly hem daarna aflost, maar helaas kan deze de politie niet van zich afschudden. De aflossing komt maar niet, waardoor Lloyd hoger en hoger klimt…

 

Bestel je tickets voor de Slapstick Saturday via de kaartverkoop van het Parktheater.