Slapstick Saturday

NSFF 2021
9 januari 2021
Slapstick Saturday: Laurel and/or Hardy

16:00 uur: presentatie NL
20:30 uur: presentatie ENG
Films: ENG met NL ondertiteling

Alleen te zien via de livestream (beide voorstellingen!)

Er zijn dit jaar niet één maar twee Slapstick Saturdays. Eentje ‘s middags (16:00 uur) en eentje ‘s avonds (20:30 uur). Slapstick Saturday is te volgen via de livestream (zowel de middag- als avondvoorstelling) en valt binnen onze passe partout.

Slapstick Saturday heeft als ondertitel ‘Laurel and/or Hardy’. Dat is niet voor niets. Want naast de allereerste film van Laurel & Hardy (THE LUCKY DOG, 1921), worden ook DUCK SOUP (1927), THE FINISHING TOUCH (1928) en BATTLE OF THE CENTURY (1927), waarin een recordaantal taarten door het scherm vliegt, vertoond. Daarnaast zien we Stan Laurel, in zijn eentje, in DETAINED (1924). De scène waarin de nek van Laurel tot onwerkelijke proporties wordt uitgerekt, werd lange tijd als verloren beschouwd. Tot de scène in 2017 werd teruggevonden in het Fries Film Archief!

Alle films zijn gerestaureerd en gearchiveerd door Lobster Films Parijs.

Beide Slapstick Saturdays worden gepresenteerd door festival director Daan van den Hurk. De films worden live muzikaal begeleid door het NSFF Trio:
Daan van den Hurk (piano)
Bart Soeters (bas)
Frank van der Star (drums)

 

THE LUCKY DOG
USA, 1921
21’26”
Regie: Jess Robbins
Cast: Stan Laurel, Oliver Hardy, Florence Gilbert

Stan Laurel en Oliver Hardy hadden beiden al een lange carrière in silent film comedy voordat ze een legendarisch duo vormden. De van oorsprong Britse Laurel kwam in 1910 naar Amerika als onderdeel van het Fred Karno gezelschap, ook wel bekend als Fred Karno’s Army, waar hij ook understudy was van Charlie Chaplin. Laurel speelde zijn eerste filmrol in 1917 en verliet enkele jaren later het theater voorgoed, om zich te focussen op een carrière als filmacteur. In THE LUCKY DOG, eigenlijk een Stan Laurel solofilm, werd geheel toevallig Oliver Hardy gecast in de rol van de slechterik. Hoewel het niet helemaal ‘voelt’ als een Laurel & Hardy film, zijn er wel enkele momenten die vooruitblikken op de typische dynamiek tussen de twee.

In THE LUCKY DOG wordt Laurel uit zijn huis gezet, omdat hij zijn huur niet kan betalen. Hij vindt een hondje op straat dat hij besluit te houden. Hij loopt een overvaller (Hardy) tegen het lijf, maar weet te ontkomen. Hij schrijft zijn hondje in voor een hondenshow om indruk te maken op een meisje, maar haar vriend is daar niet van gediend en besluit met de overvaller samen te werken om Laurel uit de weg te ruimen…

 

DUCK SOUP
USA, 1927
21’29”
Regie: Fred Guiol
Cast: Stan Laurel, Oliver Hardy, William Austin, Madeline Hurlock, James Marcus

DUCK SOUP is de eerste ‘officiële’ Laurel & Hardy film. Door producer Hal Roach als experiment als duo in de hoofdrol gezet en de rest is geschiedenis. De brandweer wil Laurel en Hardy aan het werk zetten, maar ze ontsnappen op een gammel fietsje en belanden bij een luxe verlaten huisje. Ze doen zich voor als eigenaar (met Laurel als charmante dienstmeid) om het huis aan een nietsvermoedend jong stelletje te verkopen. Maar dan keert de echte eigenaar terug…

DUCK SOUP werd decennialang als verloren beschouwd en er werd in eerste instantie ook van gedacht dat het een solofilm van Stan Laurel betrof met een kleine rol voor Oliver Hardy. Niets bleek minder waar: de twee vormden een volwaardig duo en dat is altijd zo gebleven.

 

DETAINED
USA, 1924
16’56”
Regie: Percy Pembroke
Cast: Stan Laurel, Julie Leonard, Agnès Ayres

DETAINED is één van de twaalf solofilms die Stan Laurel maakte voor producer Joe Rock. Een veelbeschreven scène (met Laurel aan de galg waarbij zijn nek wordt uitgerekt) is in 2017 teruggevonden in het Fries Film Archief. De scène was uit het origineel geknipt en is op geen enkele kopie te zien geweest. Het NSFF heeft de film in 2018 al eens vertoond, maar slechts voor een klein publiek. Nu in de herhaling, omdat hij zo bijzonder is!

 

THE FINISHING TOUCH
USA, 1928
20’29”
Regie: Clyde Bruckman
Cast: Stan Laurel, Oliver Hardy, Edger Kennedy, Dorothy Coburn, Sam Lufkin

THE FINISHING TOUCH is een klassieke Laurel & Hardy en hun eerste ‘working men’ film, waarin ze binnen een dag een heel huis opknappen. De zuster van het naastgelegen rusthuis maant hen echter volledige stilte. Aan het eind van de dag staat het huis, maar is het wel zo stevig als het eruit ziet?

 

BATTLE OF THE CENTURY
USA, 1927
18’28”
Regie: Clyde Bruckman
Cast: Stan Laurel, Oliver Hardy, Noah Young, Eugene Pallette

In geen enkele film in de filmgeschiedenis worden zo veel taarten gegooid als in BATTLE OF THE CENTURY, een Laurel & Hardy klassieker. Toch is de beroemde taartenscène lang onvindbaar geweest. Lobster Films in Parijs herontdekte de scène en plaatste hem terug in het origineel.