Donderdag

9 januari 2020
Pand P (Leenderweg 65, 5614 HL Eindhoven)

Donderdagavond is de openingsavond van NSFF 2020. Bestel je tickets via onze ticket pagina.

Mocht je van ver komen, dan kun je als festivalbezoeker tussen 8 en 13 januari 2020 voordelig overnachten in The Student Hotel. Gebruik de promocode SILENTFILM bij het reserveren van een hotelkamer voor 10% korting!

 

20:00 uur
THE SPANISH DANCER
USA, 1923
104 minuten
Regie: Herbert Brenon
Cast: Pola Negri, Antonio Moreno, Wallace Beery, Kathlyn Williams, Gareth Hughes

THE SPANISH DANCER is een prachtig historisch liefdesdrama met veel humor. Met in de hoofdrol één van de meest bijzondere actrices van de silent film: Pola Negri.

Het gebeurt nog regelmatig: twee films gebaseerd op hetzelfde bronmateriaal die in hetzelfde jaar tegen elkaar strijden om de gunst van de bioscoopbezoeker. Dit fenomeen is al zo oud als de weg naar Rome.

Of Madrid, in dit geval, want in 1923 kruisden THE SPANISH DANCER en ROSITA de degens, beide geïnspireerd op de opera Don César de Bazan uit 1872.

THE SPANISH DANCER wordt unaniem beschouwd als de beste van de twee, niet in de laatste plaats door Pola Negri. Zij steelt de show als zangeres en toekomstvoorspelster, die de jaloerse Spaanse koning van haar lijf probeert te houden.

Ook in haar persoonlijke leven wond ze iedereen om haar vinger, inclusief de pers. Ze was naast actrice stijlicoon, leefde flamboyant en exorbitant, en kwam ze niet in haar witte Rolls-Royce (met witte fluwelen bekleding en ivoren deurklinken) aanrijden, dan liep ze wel met haar huisdier over Sunset Boulevard. Het begrip ‘huisdier’ werd door Negri ruim opgevat, gezien ze nog wel eens met een tijger de deur uit wilde gaan.

Lange tijd is een groot deel van THE SPANISH DANCER verloren gewaand maar dankzij de schitterende restauratie van EYE kunnen we de volledige film vertonen op donderdag 9 januari 2020, om 20:00 uur in Pand P, Eindhoven. De LIVE muzikale begeleiding van deze silent film wordt verzorgd door filmpianist Daan van den Hurk (piano) en Tijn van der Sanden (gitaar).