Italian Comedy 2: ERNESTO VASER

 Na ruim een jaar presenteert het NSFF op vrijdag 18 juni 2021 om 20:30 voor het eerst weer een voorstelling met live publiek.

In het tweede deel van onze Italian Comedy reeks presenteren wij ERNESTO VASER (1876-1934), één van de grootste en invloedrijkste komediesterren uit de Italiaanse silent film. Geniet van 7 van zijn meest bijzondere films, afkomstig uit de Desmet collectie van het Eye Filmmuseum. Met introducties en live muzikale begeleiding door Daan van den Hurk.

 

Bestel hier uw kaarten om live aanwezig te zijn. Er zijn beperkte plaatsen dus boek snel!

Of bekijk de livestream via ons YouTube-kanaal.

De voorstelling zal nog 7 dagen beschikbaar blijven.

 

PROGRAMMA

Al cinematografo guardate – ma non toccate (IT, Onbekend, 1912) 6’

Buon anno! (IT, Onbekend, 1909) 5’

Vendetta d’amico (IT, Onbekend, 1911) 9’

Il moscone (IT, Onbekend, 1911) 3’

Non è sempre facile rincasare (IT, Onbekend, 1912) 12’

La moda vuole l’ala larga (IT, Onbekend, 1912) 5’

Attenti alla vernice (IT, Ernesto Vaser, 1913) 7’

 

Tijdens de afgelopen editie van het Nederlands Silent Film Festival, presenteerden we een korte geschiedenis van de onbekende maar geniale komedie-genre van Italië van vlak voor de Eerste Wereldoorlog. De snel groeiende Italiaanse filmindustrie keek jaloers naar het internationale succes van de Franse film – die vooral door komedies groot was geworden, met zeer herkenbare komediesterren in de hoofdrol.

De meedogenloze strategie van de Itala company was om simpelweg Frankrijks grootste filmster, André Deed*, over te kopen en hem een nieuwe Italiaanse naam, Cretinetti, te geven. Dit was is 1909. De Cretinetti-films waren een groot succes. Alle filmmakers begonnen theaters, vaudeville en circussen af te speuren naar hun eigen nieuwe komediesterren.

En in 1910 stal de Ambrioso Company van Pathé in Parijs een jong komedie-genie met de naam Marcel Fabre. Fabre creëerde zijn eigen ludieke karakter, Robinet, maar ging daarvoor eerst aan de slag als regisseur. Al snel spotte hij het komisch voorkomen en vaardigheden van een acteur, die al enkele jaren verschillende rollen speelde voor Ambrosio.

En die man was ERNESTO VASER, de ster van ons programma vanavond.

Hij was afkomstig uit een theaterfamilie, die werkte in het dialect theater van Piedmontese en die zijn grappige gezicht en figuur gebruikte voor ‘caff-concerti’.

Samen met Marcel Fabre creëerde hij zijn karakter FRICO – dik maar lenig, loopt in zeven sloten tegelijk, enthousiaste maar ineffectieve flirter met een zeer expressief clownsgezicht. Hij was een onmiddellijk succes.

Toen hij Ambrosio verliet voor Itala films, veranderde hij zijn karakternaam in .

DAVID ROBINSON

De films komen uit de Eye collectie, en alle Nederlandse tussentitels worden Engels ondertiteld.

De livestream is gratis. Klik op de link en je zit op de eerste rij. Voor de mensen die ons toch een financieel steuntje in de rug willen geven, kan dat via Geef.nl.

 

*Momenteel werken we ook aan een programma over André Deed.