De stedenfilms van Willy Mullens

Elke voorstelling van NSFF 2021 wordt geopend door een stedenfilm van Willy Mullens (1880-1952), een van de belangrijkste filmpioniers van Nederland. Aanvankelijk exploiteerde hij samen met zijn broer Bernard een reisbioscoop. Ze kregen bekendheid met hun film DE MÉSAVENTURE VAN EEN FRANSCH HEERTJE ZONDER PANTALON AAN HET STRAND TE ZANDVOORT, waarin ze realiteit en fictie met elkaar verweefden.

In 1911 hieven ze de reisbioscoop op en gingen ieder hun weegs. Willy richtte een aantal jaar daarna het filmproductiebedrijf Haghe Film op, dat uitgroeide tot een van de grootste Nederlandse producenten van opdracht-, bedrijfs- en reclamefilms, en nog steeds bestaat.

Ook maakte hij opnames in Nederlands-Indië in opdracht van de Bataafsche Petroleum Maatschappij, en was hij kind aan huis bij de Koninklijke Familie, wat hem de bijnaam ‘filmer des vaderlands’ opleverde.

Voorafgaand aan iedere voorstelling van NSFF 2021 brengen we een bezoek aan telkens een andere Nederlandse stad die door Mullens is vereeuwigd.