Het weekend van NSFF 2021: Slapstick Saturday, The Brilliant Biograph en The Marriage Circle!

Van de allereerste (en allerscherpste) filmbeelden aller tijden tot het grootste taarten-in-elkaars-gezicht-gooien-gevecht ooit, het weekend van het Nederlands Silent Film Festival staat bol van cinematografische slagroom.

Zoals bekend zijn Laurel & Hardy onze eregasten op Slapstick Saturday. We zien THE LUCKY DOG (1921), de allereerste film die ze samen maakten – nog voor iemand kon voorspellen dat ze zouden uitgroeien tot een iconisch duo. En we zien Stan Laurel solo in DETAINED (1924), met een “nieuwe” scène die in 2017 plotseling opdook in het Fries Film Archief.

Op zondagmiddag maken we een reis door het Europa van honderdtwintig jaar geleden. THE BRILLIANT BIOGRAPH is een compilatie, samengesteld door Eye en het British Film Institute (BFI), met beelden van tussen 1897 en 1902. Deze beelden zijn digitaal gerestaureerd en vlijmscherp.

We besluiten NSFF 2021 op zondagavond met de comedy THE MARRIAGE CIRCLE (1924) van de beroemde Duitse regisseur Ernst Lubitsch. Na veertig films in Europa te hebben gemaakt, vertrok hij in 1923 naar Hollywood en maakte het ene meesterwerk na het andere. In de film volgen we Mizzi, een vrouw die de kunst van het flirten lijkt te hebben uitgevonden.